НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

11. Братски къщи

Юрданка Жекова (от Цанка Екимова) ТОМ 7
Алтернативен линк

11. БРАТСКИ КЪЩИ



Когато дойдохме с д-р Иван Жеков да живеем на Изгрева, направихме си малка двуетажна къщичка, за да имаме възможност да приемаме приятелите от провинцията. Наш съсед беше брат Петко Епитропов, който по някой път обикаляше провинцията, защото беше застрахователен агент и пътуваше служебно. Той отсядаше при приятелите по градове и села и беше връзка на приятелите с Учителя. Освен това всички съобщения за празненствата на Братството се подписваха от Петко Епитропов. Той беше много деятелен. Един ден един брат от провинцията ме помоли да запитам Учителя получил ли е сумата три хиляди лева, която е изпратил по брат Епитропов. Като чу това, Учителят стана сериозен, защото не му бе предадена тази сума. Значи брат Петко Епитропов беше присвоил тази голяма сума. След някоя година нашия съсед и брат Епитропов построи триетажна голяма къща, въпреки че Учителят бе предупредил, че на Изгрева трябва да се правят само малки дървени бараки. За да реализира големия си строеж брат Епитропов без да се посъветва и да поиска разрешение от нас, засегна нашата къщичка и почти разруши втория етаж. Тази братска постъпка ме огорчи и остави сянка в душата ми. Но беше причина и за много разправии.


Един ден когато дежурех в кухнята дойде Учителят и ме извика да отида в Неговата стаичка където приемаше посетителите. Когато отидох, за моя изненада там беше брат Епитропов. Като го видях сърцето ми трепна смутено. Но Учителят застана между нас и ни помири. По случай това помирение Учителят каза, че ще направим общ гала-обед и Той даде всички необходими продукти и една сума пари за 20 топли хляба. Аз приготвих обеда, дойдоха много братя и сестри и тържеството за помирението беше много мило и сърдечно.


Брат Епитропов завърши къщата, с която подсигури и децата си. Един ден Учителят дойде към нас и като обиколи из двора, потропа на едно място с бастуна си и каза: „На това място ще построите голяма къща, в която ще отсядат приятелите, а тази (и Учителят посочи къщата на брат Епитропов), в нея няма да живее нито той с жена си, нито децата му“. Както каза Учителят така и стана. Семейството се пръсна, брат Епитропов замина за другия свят, а къщата я продадоха на чужди хора. Никой не живя в нея.


На това място, където Учителят потропа с бастуна си, днес се построи голяма къща за приемане на приятели, а къщата на съседа по новия план бе определено да се развали. А дали новопостроената голяма къща ще послужи за приемане на приятелите от провинцията, при гостуването им в София, то това ще проверите, които идвате след нас.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ